Всеки от нас се ражда с различни дадености. Уникалната среда, която обитаваме, развива в нас едни способности и потиска други. За да сме пълноценни, трябва да познаваме Себе си, Целите си и Другите.

Първо идват ценностите. Те са нашият компас, нашият инструмент, чрез който разбираме накъде и как искаме да се движим. Имаш ли посоката, опознаеш ли себе си и своите възможности, можеш да погледнеш извън себе си. Нашата цел е да подкрепим този опознавателен процес.

Когато видиш сферите, които се нуждаят от повече усилие, ние ще подкрепим разгръщането на твоя потенциал и надграждането на:

УМСТВЕНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Човешкият ум е уникален инструмент без аналог в природата. Той ни е позволил да създаваме групи, да строим пирамиди, небостъргачи и космически кораби, да създаваме изкуство, което буди силни усещания за цели поколения. Същият той обаче може да ни отведе до депресия, да ни кара да се съмняваме в способностите си, да ни потиска и дори да ни отведе дотам, да отнемем собствения си живот. За да впрегнем способностите му, ние трябва да опознаем как работи.

Как?

· Ще разберем как работи паметта и как най-лесно можем да я запълним с важна за нас информация

· Ще се запознаем с нуждите на ума и какво се случва, когато не ги удовлетворяваме

· Ще се научим да разпознаваме и гледаме критично на автоматичните процеси, които се случват в ума ни


ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Под умствена интелигентност споменахме групи, пирамиди, небостъргачи, космически кораби и вечно изкуство. Няма велико човешко постижение, което да е направено от сам човек – дори и великите философи са повлияни от своите предшественици и от контакта си с околните. Нашата сила идва от способността ни да работим с другите за общи цели. За да можем да го правим ефективно, трябва да разбираме какво се случва в нас, какво се случва в другите и как умело да общуваме помежду си.

Как?

· Ще се научим да разпознаваме собствените си състояния и да ги променяме

· Ще се упражняваме да общуваме ефективно

· Ще се научим да чуваме себе си и другите


ФИЗИЧЕСКА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Всеки от нас се ражда с тяло. Едно-единствено. То е нашият жизнен спътник. Нашият дом. То е нашата визитка. Нашата опора, сила, слабост. Ако не се научим да го “чуваме” и разбираме, то няма как да ни служи. Ще боледува и страда. За да се възползваме от всичко, което то може да ни предложи, е добре да научим неговия език.

Как?

  · Ще разберем как то ни “говори”

  · Ще научим как оптимално да се грижим за него, за да водим пълноценен съвместен живот

 ·  Ще разберем как да намираме баланс

ДУХОВНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Дори и да имаме всичките инструменти на света, ние се нуждаем от цел, вдъхновение, за да направим нещо с тях. Духовната интелигентност ни свързва със собствените ни ценности и принципи. Ако не ги познаваме, няма как да сме в хармония със себе си. Когато ги опознаем, ние имаме способността да отговорим на ключовите два въпроса: „Какво искам?“ и „Как да го постигна?“

Искрата на вдъхновението ще последва сама.

Как?

 · Чрез индивидуална работа и подкрепа

 · Чрез групови предизвикателства и симулации, които в безопасна среда ни дават възможността да експериментираме

 · Чрез самонаблюдение


В различните периоди от живота е съвсем естествено да имаме различни цели и водещите ни ценности да претърпяват известни промени. Методите за ориентиране в себе си, с които ще те снабдим, могат да се прилагат отново, за да бъдеш винаги в крак със себе си.